46% по - малко е търсенето на кадри  в  IT

...
46% по - малко е търсенето на кадри  в  IT
Коментари Харесай

46% по-малко е търсенето на кадри в IT сектора

46% по - малко е търсенето на кадри  в  IT бранша. Това заяви пред БНР Светлозар Петров от платформата за набиране на личен състав “Джоб Тайгър ”. Заплатите остават положителни, само че наемането започва от по – ниски стойности. 

31 компании участваха в следващото ревю " IT, връзки и аутсорсинг ". След София то ще се организира също и в Габрово, Пловдив и Варна. 

Кристина е в 12-ти клас на СМГ, само че към този момент си търси работа в IT сферата.

" Защото мисля, че имам уменията. Занимавам се с програмиране от доста време. Развивам лични приложения ".

Три от тях са в Гугъл Play.

" Едното оказва помощ на хора, които обичат да играят белот, другите две са игри ". 

Но Кристина се гордее и с друго свое приложение. То е за инспекция на матури с изкуствен интелект.

" Сканира се страницата, на която детето е писало. Снимките се качват в моята система и тя ревизира.

Съмнявам се, че скоро в България ще се употребява AI за инспекция на матури. Разработването лишава доста време и запаси, които не мисля, че страната може да си разреши сега ". 

Но пък Кристина може да си разреши да търси краткотрайна работа, до момента в който учи и от следващото ревю, на което са пристигнали 31 компании от  IT бранша.

" Баща ми е програмист и от дребна съм израснала с компютри до себе си. Винаги съм си мислела, че това ми е пристрастеността. Парите не са проблем, просто желая да опит в региона.

Най-голямата ми фантазия постоянно е била да си имам лична компания, да сътворявам приложения и игри. Но засега съм се насочила към корпоративна работа. Надявам се да остане една от най-добре платените ". 

На най-малко петцифрена сума се надява и Момчил.

" Самоук съм. За първи път диря работа в този бранш ".

Той осъзнава, че даже и IT сектора изпитва рецесия.

" През последните две години забелязвам освен тук, само че и световно, че на много места режат хората и имат от ден на ден механически условия към претендентите ". 

Момчил може и да си откри работа. Секторът към момента търси фрагменти, само че не по този начин интензивно. Специалисти споделят, че това е резултат от вълната на " огромното уволняване " на хора, което в България просто е предиздвикало компаниите да не наемат нови. 

Статистиката на Национален статистически институт сочи, че останалите на работата в IT сферата не престават да получават най-високи заплати, само че по отношение на първото тримесечие междинното заплащане в бранша леко се понижава – от 5252 лева за първото тримесечие до 5164 лева за интервала април – юни. IT секторът е водач по заплати в Русе - 3044 лева, както и в област Добрич - 4630 лева. 

" През последната година и половина има спад в търсенето. По наша статистика спадът е 46%.

Заплатите в бранша са обичайно положителни. Това, което ще се случи през тази година е, че може би няма да има толкоз огромни нараствания.

Хората работят за компании, които са позиционирани в България, само че поръчките са за чужбина.

Ковидните времена бяха най-хубавите години, най-богатите. След това влязохме в тази цикъл. Кога той ще премине за сектора? Предполагам, че най-рано през пролетта ", споделя Светлозар Петров от платформата за търсене на персонал  “Джоб Тайгър ”.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР